ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

Η χορτοφαγική διατροφή είναι ένα διατροφικό πρότυπο που αποκλείει το κρέας και τα θαλασσινά, ενώ βασίζεται κυρίως σε φυτικές τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χορτοφαγίας, όπου κάποιοι διατηρούν την κατανάλωση γαλακτοκομικών, άλλοι των αυγών ή και των δύο αυτών, αλλά και αυτοί που αποφεύγουν την κατανάλωση όλων των ζωικών προϊόντων.

 

Ποια είναι τα οφέλη μιας χορτοφαγικής διατροφής;

 

  1. Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.
  2. Σωστή διαχείριση του σωματικού βάρους, αρκεί να ελέγχεται το θερμιδικό ισοζύγιο.
  3. Μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
  4. Βελτιωμένη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, λόγω πολλών φυτικών ινών.
  5. Περιβαλλοντικά και ηθικά οφέλη

 

Μέσα από ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα χορτοφαγικής διατροφής ο διαιτολόγος – διατροφολόγος θα φροντίσει να καλύψει τις ανάγκες του διαιτώμενου σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνης Β12, σιδήρου, ασβεστίου, ψευδαργύρου και ωμέγα-3 λιπαρών, ενώ ταυτόχρονα θα φροντίσει για τη σωστή πρόσληψη πρωτεΐνης μέσα από φυτικές τροφές.

 

 

Με σωστό προγραμματισμό, η χορτοφαγία μπορεί να είναι θρεπτική και ωφέλιμη για την υγεία!